Lieve Ell, de vragen die jij krijgt als je verteld dat je veganist bent en plantaardig leeft zijn denk ik heel herkenbaar 😉 Ik weet in ieder geval wel dat ik die vragen ook vaak krijg als echte ‘kaaskop’ haha.. Wil je meer lezen over Ellen haar verhaal? Hier lees je meer. Je vroeg naar mijn activisme. Ik ben inderdaad in het verleden wel eens mee de straat op gegaan met de Animal Save Movement. Dat is echt een hele bijzondere organisatie met hart voor de dieren en de aarde. Ze hebben verschillende takken. Animal Save, Climate Save en Health Save. In Nederland is nog niet zo heel lang een eigen Animal Save tak opgericht. Je vindt al hun activiteiten hier als je klikt op evenementen.

Deze club mensen heeft me echt super warm ontvangen. De eerste keer dat ik mee ging vond ik het super spannend. Ik ben toen naar Utrecht gegaan om daar een middag beelden te laten zien uit de veehouderij en zuivel industrie. Ik had er al een paar keer met Natascha van Plantaardiger over gesproken. Een van mijn persoonlijke heldinnen 😉 en ze kwam zelfs nog even langs speciaal om me op mijn gemak te stellen en meteen haar zegje voor de dieren te doen. Die dag heb ik alleen in de square gestaan met een bord of een tablet om gewoon eens te ervaren hoe zo’n outreach eraan toe gaat en hoe de gesprekken gaan. Dat was helemaal oke. Ik kreeg alle ruimte die ik nodig had en er werd steeds bij elkaar gecheckt of iedereen oké was en welke behoefte iemand misschien heeft. Fantastisch. Zoveel support had ik nog nooit mee gemaakt. Naderhand gingen we samen eten en ik heb me nog nooit zo gevoeld. Zo veel overeenstemming met een groep mensen die precies zo over de dingen denkt als jij, terwijl je toch van zoveel verschillende achtergronden komt.

Later ben ik nog vaker mee gegaan en langzaam aan ben ik ook meer gesprekken gaan voeren. Iets dat ik echt heerlijk vindt. Ik vind het fantastisch om met mensen te praten over hun zorgen of vragen rondom de industrie en rondom plantaardig leven. Niet elk gesprek is even leuk. Sommige mensen zijn echt vervelend, maar ik sta daar niet voor mezelf. Ik sta daar voor de dieren en zodat mijn kinderen een toekomst hebben op deze aarde.

activisme veganisme go vegan vegan activist

Helaas moet ik wel met pijn in mijn hart bekennen dat ik het afgelopen jaar zeer weinig aan activisme heb gedaan (op straat dan). Er zijn natuurlijk minder evenementen nu, hoewel ze wel weer komen, maar mijn mogelijkheid om te gaan is ook sterk beperkt door de Corona maatregelen. Ik mis het onwijs, want ik voelde me heel sterk door daar te staan en op te komen voor mijn idealen. Ik werd geïnspireerd door mijn kinderen. Ik probeer hun te leren om te staan voor hun mening en idealen ongeacht wat anderen daarvan denken of zeggen. Maar zelf vond ik het (destijds) te spannend om te gaan demonstreren of outreach te doen. Wat zouden mensen wel niet zeggen 😉 Gelukkig heb ik mijn maatje gevonden in Natascha die open staat voor iedereen om vragen te beantwoorden en te steunen waar nodig. Dat was zo’n heerlijk warm bad dat ik dat nu zelf ook probeer te doen voor iedereen die vragen heeft of een steuntje in de rug kan gebruiken.

vegan activist veganisme go vegan plantaardig
De mooiste mensen van de wereld!

Dus ben jij zo iemand en wil je graag meer aan activisme doen, maar weet je niet goed welke vorm bij je past of durf je niet zo goed? Neem dan gerust contact op! Ik zal altijd proberen er voor je te zijn en je te helpen om deze wereld een mooiere plek te maken.

Natuurlijk zijn er meerder vormen van activisme. Je hoeft niet per se op straat te staan en gesprekken met wildvreemden aan te knopen over veganisme. Activisme kan ook online zijn. Delen van petities, delen van undercover beelden. Online stukjes schrijven over jouw beweegredenen om vegan of plantaardig te leven. óf door vrienden en familie bij je uit te nodigen om heerlijk te eten en te laten zien hoe lekker en makkelijk het kan zijn. Uitdelen van kookboeken of deze cadeau doen op verjaardagen. Mijn persoonlijke favoriete kookboeken zijn die van Lisa Steltenpool om cadeau te doen door de enorme hoeveelheid informatie die er ook in staat en ze worden door mijn vriendinnen in ieder geval goed ontvangen. Misschien door samen een documentaire te kijken zoals the game changers, forks over knives, cowspiracy, earthlings, of dominion. Misschien draag je een batch of een sticker ergens óf misschien zit er nog ergens diep in jouw een activist verscholen die zijn weg naar buiten moet vinden. Alles is oké, maar de wereld heeft het nodig dat we onze stemmen op onze eigen manier verheffen. Verandering gaat te langzaam en we winnen (nog) niet. Vraag naar vlees blijft stijgen. Het risico op pandemieën blijft stijgen. De kans om klimaatverandering aan te pakken blijft dalen. Het is vijf voor 12 en laten we met zijn allen ervoor zorgen dat we niet te laat komen. Deze trein mogen we simpelweg niet missen!

veganism go vegan vegan activist
Het moment wanneer je het ware gezicht achter de bio-industrie ziet.

Lieve Ell, dit was mijn gepassioneerde betoog voor veganisme en het belang ervan. Ik schreef al even over de verschillende vormen er van. Is er een vorm van activisme waar jij aan doet? En welke zou je nog verder willen ontwikkelen? Zo zou ik zelf bijvoorbeeld in de toekomst vaker naar vigils willen gaan om de dieren een gezicht te geven en een laatste groet te bewijzen, maar dit lijkt me ook heel intens. Goddank voor die heerlijke steunende community dus!