Wat een hoopgevende blog heb je geschreven, lieve Lisl. Altijd fijn om zo’n opsomming te zien van dingen die wél positief zijn in de rare wereld waar we vandaag de dag in leven. En jij was zo lekker positief en nu ga ik vertellen over de nadelen van een vegan/duurzaam leven. Waar ik dan direct aan denk ik Onschuld. Het bekijken van zoveel dingen in onschuld. Onterechte onschuld, eigenlijk. Zowel qua de dieren als qua kleding, etc.

Herken je dat? Hoe je eerder in alle onschuld keek naar de vrolijke koeien die weer de wei in mogen na maandenlang opgesloten te zijn geweest in een stal? Tuurlijk zijn die beessie blij. Ze zien weer daglicht. Gras. Ze kunnen weer rondrennen. Eten zonder met je hoofd tussen twee palen te staan. Ze voelen eindelijk een zekere vorm van vrijheid. Want wat is vrijheid nou echt voor een melkkoe? Ik kan niet eens een koe horen loeien zonder te denken: zullen net haar kalf bij haar hebben weggehaald? Is ze haar kalf aan het zoeken?

Hoe je in onschuld keek naar boeren die aangeven dat je bij hun varkens kan komen knuffelen. Aaaah! Wat leuk! Laten we dat doen met onze vriendengroep. Vrijgezellendag, kinderfeestje. Is leuk. NEE! Dat is niet leuk. Die dieren genieten daar echt niet zo van als wij dat doen. En het ergste is. Die arme schattige varkentjes die je nu aan het knuffelen bent, schuif je een tijdje later gewoon naar binnen. Gedood. Voor jou. Jij betaalde ervoor om dat varkentje dat je knuffelde, dood te laten maken. Laat dat even tot je doordringen.

Kippen die lekker buiten kunnen scharrelen. Die arme beesten produceren per jaar meer dan 300 eieren. 300! Belachelijk veel. Ja, ze kunnen scharrelen, maar ondertussen breken ze hun poten door een te kort aan calcium. Vallen ze gewoon dood neer, omdat ze zo in- en in ziek zijn. En wanneer ze niet meer genoeg eieren produceren of wanneer de eierschalen te dun worden, dan worden ze in hun slaap aan hun poten van de stok getrokken. In kleine bakjes gestopt met weet ik hoeveel kippen en worden ze vergast of halen ze een mes door hun keel. Velen zijn dan nog niet eens echt dood en dan worden ze in een bak met kokend water gegooid. Maar hey… Ze hebben we kunnen scharrelen.

En wanneer ik kijk naar leren schoenen, broeken, jassen etc. De hel die de leerindustrie is. Voor mens, dier én milieu. Ik schreef er een tijdje terug een blog over.

En dan make up. Wanneer ik merken als Dior zien en Maybelline. L’oreal. Dan denk ik alleen maar aan de zielige konijnen en andere dieren waar zij op testen. En waarom nog?! Goedkope merken als Essence en Catrice doen het al zonder dierproeven en zij zijn geweldig van kwaliteit.

Make up

Shoppen is ook niet echt meer aan mij besteed. Eerder vond ik het geweldig om een dagje te gaan winkelen, tegenwoordig doet het me niets meer. Ik zie alleen maar de narigheid achter alle producten.

Wanneer ik berichten over het vacc*n zie. Dan denk ik alleen maar aan alle haaien die daarvoor hebben moeten sterven. Wat? Op sommige plekken is de haai bijna uitgeroeid.

En zo is er nog zoveel meer. Ik kan soms zo intens verdrietig worden wanneer ik zie wat wij de wereld en haar inwoners allemaal aandoen. En vooral de cognitieve dissonantie van de mens… Voordat ik vegan werd heb ik me nooit zo verdiept in alle narigheid. Nu weet ik veel. Wellicht weet ik te veel, waardoor ik van sommige dingen niet meer kan genieten.

Weg met die onterechte onschuld. het feit dat ik voor een enorm groot deel (100% gaat geen mensen redden) niet meer deelneem aan al dit kwaad. Al deze verwoesting. Al deze pijn, geeft me alle kracht die ik nodig heb om door te gaan. Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren. Zoveel mogelijk mensen laten zien waar we mee bezig zijn. Maak ik daardoor vrienden? Heel vaak niet. De waarheid is een b*tch. Maar de vrienden die blijven en die door deze manier van leven in mijn leven zijn komen, zijn me extra waardevol.

Zucht… goed, de volgende blog ga ik weer wat gezelliger doen, hoop ik 😉 Nu ben ik benieuwd, lieve Lisl. Ik weet dat Vin vanaf zijn geboorte vegan is. Wat kan jij (aanstaande) moeders vertellen over melk (dierlijk en/of plantaardig) voor een baby. Daar valt vast enorm veel interessants over te vertellen.