Bedankt voor je prachtige blog vorige week over de eiwit transitie en de rol die Plantfeest daarin wil spelen vorige week Ellen.

Vandaag zal ik verder in gaan op de redenen, waarom we eigenlijk een eiwit transitie willen van dierlijke naar plantaardige eiwitten?

Natuur:
83 procent van alle beschikbare landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor de bio industrie

91% van de ontbossing van de amazone is voor de bio industrie om koeien te laten grazen of veevoer te produceren

14,5% of meer van alle CO2 uitstoot komt door de bio industrie. Meer dan al het vervoer bij elkaar (incl auto’s, vliegtuigen en schepen)

Bijna een derde van al het zoetwater gebruik is voor de bio industrie. 80-90% Van het waterverbruik in de VS is voor de agricultuur.

De bio industrie is verantwoordelijk voor de Ocean dead zones.

Klimaatverandering wordt voor een groot deel gedreven door de vee houderij. Op dit moment stevenen we in deze eeuw nog steeds af op 3-4 ‘C temperatuurstijging. Alles boven de 2’C sinds het industriële tijdperk heeft onomkeerbare resultaten tot gevolg, waarvan wij nu de gevolgen nog niet helemaal kunnen bevatten in inschatten, maar denk aan meer droogtes, meer overstromingen, meer orkanen, meer gebieden op aarde die ofwel te koud of te warm zijn voor mensen om te kunnen leven, uitsterven van dier en natuur, etc.

Dieren:

Per uur worden er meer dan 6 miljoen dieren gedood voor voedsel (excl vis)

De bio industrie is de lijdende oorzaak achter het uitsterven van dier- en plantensoorten

10.000 jaar geleden bestond 99% van alle dieren uit vrije en wilde diersoorten. Nu bestaat 98% van alle dieren uit gedomesticeerde livestock (vee)

Dieren voelen pijn, emoties, vriendschap en een diepe wil om te leven.

Dieren zijn intelligent en gaan relaties met elkaar aan. Zij rouwen om degenen die ze verliezen en voelen vreugde bij blijde gebeurtenissen.

Mensen:

Een uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon is geschikt voor alle mensen en tijdens elke fase van het leven en biedt tevens gezondheidsvoordelen door te beschermen tegen de meest voorkomende moderne welvaartsziekten.

Momenteel verbouwen we voldoende voedsel voor 10 miljard mensen. Er wonen momenteel ruim 7,6 miljard mensen op aarde, waarvan er bijna 1 miljard honger lijden. Er is dus geen sprake van een voedsel probleem, maar een voedsel verdelingsprobleem. Het fokken en voeren van vee ipv het voeden van hongerige mensen is een misdaad tegen de mensheid.

82% van alle hongerige kinderen wonen in landen waar graan en ander voedsel verbouwd wordt voor vee dieren die door mensen in westerse landen opgegeten worden.

Het eten van dieren zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, verschillende types kanker, obesitas, diabetes type 2, parkinson, beroertes, etc.

In 2014 was 80% van alle verkochte antibiotica voor de veehouderij. De WHO voorspelt dat vanaf rond 2050 per jaar 10 miljoen mensen sterven door antibiotica resistentie. Dit aantal ligt nu op zo’n 700.000 per jaar

Conclusie:

Het aanpassen van ons voedingspatroon vol dierlijke producten naar een meer plantaardig voedingspatroon is niet alleen moreel de beste keuze, maar ook bittere noodzaak voor onze gezondheid, de gezondheid van de aarde en al haar (toekomstige) bewoners. Plantfeest staat daar volledig achter en heeft alle tools in huis om die eiwit transitie te bevorderen door consumenten, bedrijven en instanties te motiveren en inspireren met de meest fantastische plantaardige maaltijden. Want laat een ding duidelijk zijn. Deze eiwit transitie betekent niet minder smaak. In tegendeel. Het betekent het eten van de heerlijkste smaken, de rijkste producten en misschien zelfs wel producten die je hiervoor nog helemaal niet kende. Een avontuur in de keuken en op het bord, waarbij je de toekomst kunt winnen.

Bronnen:

www.cowspiracy.com |

https://www.urgenda.nl/themas/klimaat-en-energie/klimaatvragen/welke-gevolgen-heeft-klimaatverandering-voor-de-toekomst/

https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/d6a2906d-2e23-4a6c-a9d0-1aae8b88c960/antibioticaresistentie-een-simpele-infectie-is-dan-ineens-levensgevaarlij

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864/