Het leed dat hondenvoer heet. En vergeet kattenvoer niet. Jij vroeg me daar wat over te vertellen in de blog die jij vorige week schreef. Ik ben best schrokken van de aantallen die ik las in het boek Dog.Eat.Plant. In deze blog staan dan ook meerdere dingen die ik leerde dankzij dit wetenschappelijk onderbouwde boek.

Wist jij dat een hond ter grootte van een beaglehonderden kilo hondenvoer (lees: brokken) in zijn leven eet? Daar is ongeveer 2,5 rund of 500 kippen voor nodig. Voor een hond ter grootte van een rottweiler zijn er ongeveer 6 runderen nodig en 1250 kippen.* En dan hebben we het alleen nog maar over de brokken, niet eens over de snacks of honden die leven op vers vlees. Ik schrok echt behoorlijk van deze aantallen. Had jij enige idee dat deze aantallen zo hoog lagen?

Ik heb ook altijd gedacht dat hondenvoer een afvalproduct was van de slacht voor menselijke consumptie. Ook dat blijkt lang niet áltijd het geval te zijn. Aangezien we steeds meer plantaardig gaan leven en er steeds meer huisdieren bij komen, is dat zo dat een steeds groter deel van het dier dat geslacht wordt, richting de diervoederindustrie staat.

In veel gevallen is het nog steeds zo dat dierlijk afval wordt gebruikt voor honden en kattenvoer, deze staan op de verpakking als: Dierlijke bijproducten. Maar wat dat dan precies is, dat is één groot mysterie. Zoals je kan zien in deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde, zie je dat bijna niemand echt antwoord wil en mag geven wat deze bijproducten nou precies zijn. Behalve 1 bedrijf. Het is toch bizar dat deze bedrijven niet eens mógen laten weten wat er precies in hondenvoer zit. Zelfs wanneer ze in België de antwoorden wel krijgen, mag het in Nederland niet worden uitgezonden. Ik kan er niet over uit.**

Dan is het zo dat veel verpakkingen bv. aangeven dat het rund of zalm betreft. Nu is het zo dat er waarschijnlijk minder dan 5% echt rund of zalm in zit. Verder zitten er nog allerlei andere dieren in. Eigenlijk maar net wat er is opgehaald door een bedrijf als bv. Rendac. Dat kan dus hert zijn, varken, eend, konijn (jaja, het ene huisdier voeren met het andere huisdier), paard, kalkoen en de lijst gaat door en door.** Wat er nog meer in zo’n bak zit die wordt opgehaald door Rendac wil je niet eens weten. Moet je nagaan dat we dat aan onze grote liefdes geven.

Lu

Dat een hond vlees móet eten is achterhaald. De hond leeft al zo lang samen met de mens dat ze zo geëvolueerd zijn, dat ze meer op ons lijken dan op de wolf. Ja, de hond stamt af van de wolf, maar dan is zo’n 30.000 jaar geleden. De hond leeft nu al duizenden jaren samen met de mens. Waarom kijken we dan nog steeds naar de wolf, wanneer we nadenken over het voer dat we onze hond geven?

Onze honden leven nu bijna een jaar plantaardig en ze gaan als een speer. Nou ja, ze krijgen echt nog wel eens een dierlijke snack als ze op bezoek zijn. Daar doen we niet zo moeilijk over. Maar thuis leven ze plantaardig. Ze krijgen plantaardige hondenbrokken én Rem kookt met heel veel liefde voor ze. Dat is niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor de aarde. In het woordwoord van Dog.Eat.Plant schrijft Dr. Richard Pitcairn:

Als je een hond van 32 kilo die 1500 calorieën per dag nodig heeft, 11 jaar lang plantaardig voert, dan bespaar je volgende: 33 miljoen liter water, 2,2 hectare regenwoud (er zit veel soja in dierenvoer), genoeg fossiele brandstof om 15 keer de aarde rond te rijden en nog veel meer. Dit moet je toch aan het denken zetten.*

Ik kan nog uren doorgaan met vertellen, maar ik hoop dat ik je zo een klein inkijkje heb kunnen geven. Je hond wat meer of helemaal plantaardig laten leven is heel goed mogelijk. Ze gaan er geweldig op. Het boek Dog.Eat.Plant kan ik dan ook iedereen aanraden. En als je al wilt beginnen met wat plantaardige snacks, dan hierbij een schaamteloze plug voor mijn eigen plantaardige en tarwevrije hondenkoeken. Je kan hier het assortiment bekijken.

Heb je weer wat nieuws geleerd over hondenvoer vandaag? En wie weet komen we er nog eens achter wat er nou precies allemaal in hondenvoer zit. Alhoewel dat waarschijnlijk per keer compleet anders is.

Maar goed. Mijn vraag aan jou: Jij en Natascha zijn begonnen met Wildpluk Geluk. Waarom willen jullie juist het wildplukken stimuleren?

* Bron: Dog.Eat.Plant

** Bron: Keuringsdienst van Waarde