Lieve Ell, je vroeg me in je vorige blog wat meer te vertellen over de zuivel industrie en dat doe ik met liefde.
Veel mensen denken namelijk nog ten onrechte dat de zuivel industrie zeer diervriendelijk is en geloven in het sprookje van de zuivelindustrie. Een van de mythes is ook dat er geen dieren gedood worden voor zuivel. Maar helaas blijkt niets minder waar. Het was zelfs de zuivel industrie die ervoor zorgde dat ik geïnteresseerd raakte in veganimse. Tijdens een weekendje verblijf op de boer (idyllisch zuivel boerderijtje in zuid Zweden) zag ik moeders die net bevallen waren en pasgeboren baby’s die moederziel alleen in een iglootje buiten stonden. Alleen en angstig. Op dat moment was ik zelf zwanger en mijn hart brak. Na mijn zwangerschap en onze verhuizing terug naar Nederland besloot ik me verder te verdiepen in het veganisme en nam mijn vriendin me mee naar veggie beurs in Utrecht.

Anyway. De zuivel industrie dus. Eigenlijk zijn alle industrieën waarin dieren misbruikt worden wreed en gruwelijk, maar in mijn opinie doet de zuivel industrie daar nog een schepje bovenop. Kalfjes die na de geboorte in een iglo geplaatst worden terwijl ze in de natuur tot wel 11 maanden bij hun moeder zouden blijven. En wist je dat het in de zomer tot wel 50’C in zo’n iglo kan worden?

Kalfjes

De vrouwtjes worden net als hun moeder groot gebracht tot fok machine en melk fabriek, terwijl de stiertjes een restproduct zijn en dus afval zijn. Ze worden verkocht om te slachten voor hun vlees. De zwakke en kleine stiertjes worden lang niet altijd verkocht en worden of gratis weggegeven of gedood (geeuthanaseerd) en hun kadavers worden misbruikt om ‘groene’ stroom mee op te wekken, zoals terug te zien is in deze aflevering van de Vara. In deze reactie van boerderij.nl op de aankondiging van het Vara programma wordt uitgelegd dat ongeveer 40.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien door de verbranding van kalveren.

In Nederland wonen op elk willekeurig moment zo’n 1,5 miljoen kalfjes waarvan er meer dan de helft (800.000) uiteindelijk naar het buitenland geëxporteerd worden. Stiertjes worden expres op een ijzer arm dieet gezet. Dit is erg ongezond voor ze. Ongeveer 75% van de kalveren ontwikkelen bloedarmoede door deze slechte voeding vol tekorten. Een voordeel voor de boer is dat het vlees lekker wit en mals blijft en daardoor beter verkoopbaar. Dit is ook dé reden waarom stiertjes zo ernstig beperkt worden in hun vrijheid. Op die manier kunnen zij zo min mogelijk spieren opbouwen. Iets wat de malsheid van het vlees ten goede komt. Wreed. Een ander woord is er niet voor. De kalfjes verblijven in Nederland in kleine hokken en in het buitenland bestaan er zelfs hele kalver boerderijen waarin stierkalfjes in kistjes leven. Kistkalveren komen in Nederland sinds 2004 niet meer voor, maar vergeet niet dat meer dan de helft van de kalveren dus geëxporteerd worden. Waar blijven die?

Na 6 of 7 maanden zijn de kalveren klaar om geslacht te worden. Omdat zij niet gefokt zijn voor vlees worden zij niet onnatuurlijk dik en is het economisch gezien zinloos om ze ouder te laten worden dan 6 a 7 maanden. (‘fun’ fact, wist je dat doordat vleeskoeien door selectief fokken zo onnatuurlijk groot geworden zijn dat verschillende rassen niet meer natuurlijk kunnen bevallen en per keizersnede geboren moeten worden? Anyway, die onnatuurlijk omvang geldt dus niet voor melk koeien. Die zijn selectief door gefokt om onnatuurlijk veel melk te produceren, geen spek op de botten). Om deze reden is het economisch niet van belang om ze langer in leven te laten. Kalfsvlees levert veel geld op, maar dat komt voornamelijk door subsidies. 80% van de inkomsten uit de kalverindustrie is afkomstig uit EU subsidies en wordt dus betaald uit jouw en mijn belastinggeld.

Moeders

Koeien beginnen niet spontaan te acteren. Zij geven dus niet zomaar melk. Daar moet eerst iets voor gebeuren. Net als mensen moeten koeien eerst zwanger raken en een kind baren om melk productie op gang te brengen. Ik was vroeger in de veronderstelling dat koeien maar één keer een kalf hoefden te krijgen en dat ze daarna ‘eeuwig’ gemolken konden worden. Dit is niet waar. Om de melk productie te stimuleren en optimaal te houden worden koeien bijna continu zwanger gehouden en ‘kalveren’ (baren een kind) ze gemiddeld één keer per jaar.

Koeien dragen net als mensen hun kind 9 maanden in de buik. Omdat het zoogdieren zijn en het evolutionair gezien erg handig is als moeder en kind aan elkaar gehecht zijn, bouwen zij in de buik al een zeer sterke band op. Het is dan ook voor zowel moeder als kind erg traumatisch om elkaar binnen 48 uur na de bevalling te verliezen. Ze zien elkaar daarna nooit weer.

vegan plantaardig zuivel dierenrechten
Dit ben ik met de prachtige Roos die gered is uit de vreselijke klauwen van de zuivel industrie.

Koeien worden in de natuur zo’n 20 jaar oud. De zuivel industrie vraagt echter zoveel van een koe dat haar lichaam veel eerder verzwakt raakt. Koeien zijn selectief gefokt om hun melkproductie onnatuurlijk te vergroten. Waar koeien zo’n 100 jaar geleden nog 2500l melk produceerden per jaar, is dat gemiddelde nu gestegen naar maar liefst 8000l. Ook het jaarlijks baren van een kind gaat zo’n arme moeder niet in de koude kleren zitten. Na een jaar of 4 tot 6 begint zij gezondheidsklachten te krijgen. Ze kan niet meer op haar benen staan, de melk productie gaat achteruit, of een andere reden waardoor de kosten om haar in leven te houden te groot worden t.o.v. wat ze opbrengt. Op naar de slacht dus! De zuivel industrie is de vlees industrie. Al die kalveren die als restproduct geslacht worden voor kalfsvlees, maar ook de melkkoeien belanden als vlees product in de schappen. Door de lagere kwaliteit van het vlees worden ze vaak kiloknallers of goedkoop gehakt of hamburgers. Stel je voor, eerst dus je hele leven uitgebuit en vervolgens in de aanbieding in het schap. En was je nog niet overtuigd van de horror die de zuivel industrie is? Doordat koeien bijna non stop zwanger gehouden worden gaat een groot deel ook zwanger het transport op naar het slachthuis. Hier zijn geen wet- en regelgevingen voor, behalve dat een koe niet in de laatste 10% van haar zwangerschap geslacht mag worden. Tot 8,5 maand dus. Tot acht en een halve maand (!) zwangerschap mag een koe legaal geslacht worden. Vervolgens zijn er geen regels over hoe je met het ongeboren kalf om hoort te gaan. Dat wordt in de regel uit haar buik gesneden en blijft creperen op de koude kille slachtvloer. Dit is echt onacceptabel. Omdat er zo ongelofelijk slecht gehandhaafd wordt op zo’n beetje alles dat met de slacht te maken heeft, aangezien er gewoon niet de mankracht voor is, liet RTL Nieuws in een item weten dat zelfs deze ene regel geen eens nageleefd wordt. Ook in Nederland gaan er jaarlijks misschien wel honderden koeien bijna voldragen naar het slachthuis.

Deze video laat de geredde koe Clarabel met haar kalfje zien. Het geeft je een idee hoe sterk de band is tussen moeder en kalf.

Stieren

Het overgrote merendeel van de stieren is natuurlijk fok overschot, afval en wordt gebruik voor kalfsvlees. Maar helemaal zonder stieren kan je natuurlijk ook weer niet. Je kunt koeien wel kunstmatig insemineren, maar het sperma moet nog steeds daadwerkelijk van een stier af komen. Dus die heb je nog steeds nodig. Hoe gaat dat in zijn werk?

Stieren leven over het algemeen op aparte boerderijen, waar zij opgehokt staan in kleine verblijven. Zij mogen er alleen uit wanneer ze sperma moeten leveren. Boeren nemen dit af door de stieren ‘hitsig’ te maken op elkaar of een kunstkoe. Vervolgens gaat de stier op de kunstkoe en doet de boer snel een schede over de penis van de stier om het zaad op te vangen. Dit is echt mega dikke business. Elke zaadlozing kan tienduizenden euro’s waard zijn. Soms haalt een boer wel meer dan 1000 rietjes uit een lozing die allemaal tussen de €10 en €20 per stuk verkocht worden. Kaching!

In deze youtube video van Jan rijdt rond: Jan melkt een stier zie je hoe het er aan toe gaat op een stierenboerderij.

Milieu

Het volgende fabel is dat mensen denken dat zuivel een milieu vriendelijk product is. Helaas is ook dat niet waar. Koeien stoten via hun boeren en scheten veel methaan uit. Dat is een broeikasgas dat 32x sterker is dan CO2. Bij het verbouwen van veevoer voor onder andere koeien komt lachgas vrij. Een broeikasgas dat maar liefst 265x sterker is dan CO2. Het produceren van zuivel kost ook ontzettend veel onnodig water. Voor 1 liter melk heb je wel 1000 liter water nodig en voor een kilo kaas maarliefst 5000 liter water! Terwijl een liter soja melk nog geen 300l water kost. De bio-industrie, inclusief de zuivel industrie, is de grootste en meest vervuilende industrie op aarde. Zij is schadelijker voor het milieu dan alle transport tezamen (incl vliegverkeer al het wegverkeer en transportschepen). Ook de landschappen van het boerenbedrijf zijn niet zo milieu vriendelijk als de boer ons zou willen doen geloven. Vaak wordt er geroepen dat het boerenland natuur biedt aan het zo dichtbevolkte Nederland. Maar is dat wel zo? De monoculturen van weide landschap zorgen ervoor dat zowel bodemkwaliteit als bio diversiteit achteruit gaat. Wist je dat 83% van al het beschikbare landbouwgrond gebruikt wordt voor de bio-industrie? Als we dus zouden stoppen met het eten van vlees en zuivel dan zouden we een stuk natuur ter grote van het complete continent Afrika terug kunnen geven aan de natuur én we zouden genoeg eten kunnen verbouwen zodat er geen honger meer is op de wereld (terwijl er nu naar schatting bijna 700 miljoen mensen honger lijden. Dat is 9% van de wereldbevolking, terwijl er meer dan voldoende mogelijkheid is om iedereen van voedsel te voorzien. We kiezen er alleen voor om het aan het vee te geven.

Gezondheid

Tot slot wil ik nog graag aandacht besteden aan de laatste hardnekkige mythe. ‘Melk de witte motor’ én ‘Melk is goed voor elk’.

Zuivel is zeer zeker geen noodzakelijk product in een gezond voedingspatroon. Sterker nog, het consumeren van zuivel brengt een heel aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. In de landen waar de meeste zuivel gedronken wordt, komen ook de meeste bot problemen voor (hè, maar wacht eens even, melk is toch zo goed voor sterke botten? Niet dus). Daarnaast wijst onderzoek uit dat het consumeren van zuivel bijdraagt aan een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker, diabetes type 1 en obesitas.

Ik wil graag één ding heel goed duidelijk maken. Je hebt calcium nodig voor een gezond lijf. Geen zuivel. Calcium kan je prima halen uit bijvoorbeeld groene bladgroenten, peulvruchten en verrijkte plantaardige zuivel.

Tot slot

Zo, dit was een enorme lap tekst om te lezen en als je het helemaal tot het einde volgehouden hebt, dan chapeau! Ik kan me goed voorstellen dat er naar aanleiding van dit blog vragen bij je ontstaan zijn mbt de zuivel industrie en misschien ook wel calcium en gezondheid. Je bent altijd welkom om je vragen en/of opmerkingen hieronder in de comments te stellen.

Ell, ik weet dat jij tegenwoordig de lekkerste hondenkoeken bakt. Kan je daar wat meer over vertellen?

zuivel dierenrechten bio industrie vegan govegan plantaardig milieu duurzaamheid