Lieve prinses Ellen vroeg me naar mijn dromen voor kinderen. Wat een lieve vraag is dat he. Jeetje, ja ik heb natuurlijk onwijs veel dromen voor mijn kinderen! Kinderdromen dus 🙂
Mijn kinderdromen zijn niet heel veel anders dan die van andere ouders. Ik hoop dat ze gelukkig en gezond blijven. Ik wens dat ze succesvol zijn (een fijn leven hebben met een passie, vrienden en een fijn gezinsleven als ze dat willen), maar daarnaast ben ik me denk ik wel wat meer bewust van de gevaren voor hun toekomst dan andere ouders.

bos milieu aarde veganisme plantfeest klimaat

Zo weet ik heel goed wat de gevaren zijn voor het milieu en de toekomst. Ik maak me daar oprecht heel erg veel zorgen over. Dit is ook zeker een van de hoofdredenen dat ik veganist werd, maar daarnaast ook milieu- en dieren activist. Een beetje een asociale, egoïstische reden misschien dat mijn eigen kinderen hier een grote drijfveer voor zijn ipv het milieu of de dieren zelf, maar it is what it is.

De aarde is er echt heel slecht aan toe. Misschien is het wel geen 5 voor 12, maar 1 voor 12 inmiddels. We hebben nog minder dan 30 jaar om naar een klimaatneutrale samenleving toe te werken om de opwarming van de aarde binnen de 2’C t.o.v. voor het industriële tijdperk te houden. Komen we daar boven dan zijn de gevolgen wellicht catastrofaal en onomkeerbaar. Iets waar ik liever niet te lang over na wil denken. Een van de belangrijkste bijdragers aan klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen is de bio-industrie. De vee-houderij en de zuivel industrie is verantwoordelijk voor minstens 14.5% van alle uitgestoten broeikasgassen. Wist je dat dit meer is dan alle overige industrieën? Dus ook meer dan al het transport bij elkaar (ja, auto’s, vliegtuigen en schepen, alles samen!) En toch zie je overal de kiloknallers nog over de toonbank heen gaan! Dat maakt me boos en verdrietig. Niet alleen omdat ik elke keer als ik een karbonade zie, ik een dier zie en ook zie hoe het gestorven is. Ik ken de slachthuis filmpjes uit mijn hoofd. Maar juist ook omdat ik zie hoe mensen die dit kopen de kansen van mijn kinderen op een gelukkige en onbezorgde toekomst afnemen.

Daarom werken Ellen en ik keihard met Plantfeest om de toekomst mooier te maken. Voor mijn kinderen en de jouwe!

Ellen, wat wordt jou het meeste gevraagd als je verteld dat je veganist bent?

PS, wil je meer lezen over de klimaatimpact van voedingskeuzes? Lees dan hier verder.