Haha, Lis! Wat mooi dat je in jouw vorige blog toegeeft dat je (stiekem) lid bent van de vegan police. Maar wat je ook al zegt, altijd goed om te bedenken dat we zelf ook vlees en zuivel etc hebben gegeten. Dus die transitie komt wel, bij sommigen alleen wat sneller dan bij de ander 😉

Jouw vraag aan mij: “Ell, wat is jouw beste tip voor mensen om ze te helpen meer plantaardig te eten?” Nou kan ik mijn vorige blog er grotendeels bij halen, maar dat doe ik niet. Copy Paste is ook zo flauw 😉 Dus, wat hebben mensen nodig naast meer tijd en kennis?

Ik zou zeggen… probeer het gewoon. Het is zo lekker. Zo gezond. De aarde gaat langer mee voor de generaties na ons, dus ook voor evt kinderen en kleinkinderen. Het hoeft niet eens duur te zijn en je kan eten zonder dat je geweten stiekem ergens zit te knagen. Wat is daar niet heerlijk aan? Aan het aanbod in de winkels ligt het niet eens meer. Want daar kan je LOS!

Maar als we het even groter trekken dan specifiek toespitsen op de individu: Dan denk ik: kom op, overheid! Stimuleer het gezonde eten! Het zou geweldig zijn wanneer de prijzen van vegan producten omlaag zouden gaan. Of dat juist de kosten van vlees en zuivel etc, flink omhoog zou gaan. Alles om het eten van dierlijke producten te ontmoedigen en het eten van de plantaardige versie aan te moedigen. Daar heeft de overheid nog geen zin in, volgens mij. Heel apart, aangezien we in een tijd leven waar meer plantaardig leven essentieel is om te overleven. Zoönose naar zoönose komt om de hoek kijken en toch doet de overheid er enorm weinig aan om deze beweging te stimuleren.

Ell en Roos
Friends, not food.

Dan ik denk wel eens dat we alles niet zo duidelijk zouden moeten labellen als vegan. Voor degenen die voor een plantaardig leven kiezen is dat natuurlijk ideaal. Maar ik denk dat er, te vaak, nog een negatief beeld is rondom plantaardig eten, zeker in de kleinere (boeren)dorpen. Er zijn namelijk enorm lekkere spreads voor op brood, daar staat dan levensgroot bij dat ze vegan zijn, ik denk dat er nog steeds mensen zijn die daarom eerder een ander product kopen, puur vanwege dat ene woordje.

Nu ik zo na zit te denken… Ik zou ook zo graag zien dat huisartsen meer inzicht zouden krijgen van de voordelen van plantaardig eten. Met regelmaat krijgen mensen nog steeds aangeraden om bv. meer zuivel te eten, wanneer er meer eiwitten genuttigd moeten worden. En wanneer de dokter het zegt… dan is dat zo. Doktoren van Nederland, wij helpen jullie graag. Just saying.

Och Lis, er zijn zoveel dingen die we zouden kunnen doen om het plantaardige eten te stimuleren. Zoiets simpels als de restaurants die weer open gaan. In het algemeen, trouwens. Niet alleen zodat mensen meer vegan dingen kunnen proberen, zonder er zelf in eerste instantie veel aandacht aan besteed hoeft te worden. Ik kan nog een hele lijst bedenken, maar dan zit je morgen nog te lezen.

Al met al moeten wij vrolijk door blijven gaan met mensen te onderwijzen en te laten inzien wat ze sponsoren wanneer ze dierlijke producten blijven consumeren. De rest komt wel. Vroeg of laat kunnen we er écht niet meer omheen.

En nogmaals: Kom op, overheid!!

Dan mijn vraag aan jou: Jij bent de laatste tijd op jouw Instagram account veel aan het plaatsen over de zuivelindustrie. Wil je daar hier ook eens wat meer over vertellen?