Wow… Ik ben serieus geschrokken van jouw blog van vorige week. Dat vis eten niet duurzaam is, wist ik. Maar ik ben nu zoveel meer te weten gekomen. Het is en blijft soms zo pijnlijk om je keihard in te zetten tegen dierenleed en elke keer weer meer en meer te leren wat er nog meer speelt in de wereld. Alleen al daardoor moeten we door blijven zetten met mensen bewust maken van dit soort praktijken.

In jouw vorige blog had je het alleen over vis vanuit de zee. Maar hoevaak hebben we het gehoord? “Ik eet geen vlees, maar wel vis. Want die leven in ieder geval in vrijheid tot ze worden gevangen.” Maar zo ontzettend veel vissen kunnen nooit genieten van vrijheid, denk aan de kweekvis. Ze worden gekweekt in bakken. Deze veel te kleine bakken worden volgegooid met allerlei troep om maar te zorgen dat er geen ziektes uitbreken etc. En als ze toch ziek worden, worden ze aan hun lot overgelaten en drijven ze uiteindelijk dood rond in deze tanks tussen hun soortgenoten. Vissen hebben ook geen rechten. Vissen hebben bijvoorbeeld geen recht op verdoving voor de slacht, want de meeste andere dieren wel hebben. Dus als de vissen niet al stikken, langzaamaan levend worden opgegeten door zeeluizen (dit komt vaak voor bij zalmkwekerijen) of levend bevriezen, worden ze levend dood gesneden. Afschuwelijk. Zulke kweektanks zijn met recht een vissenhel.

Stop eating animals

En zo is er nog veel meer te vertellen over deze verschrikkelijke industrie. Zalmkwekers doden bijvoorbeeld zeehonden, want tja… zeehonden eten zalm. Of nou moeder zijn of pups, of moeders met pups. Afschieten. Want elke opgegeten zalm, is weggegooid geld. Meedogenloos zijn deze mensen die dit doen. En ja, tegenwoordig worden er steeds vaker netten gebruikt om de zeehonden weg te houden, maar dan blijft het feit Alles. Draait. Om. Geld. en daar moet en zal alles voor wijken. Ik zou me nog veel meer kunnen verdiepen in dit onderwerp. Maar ik kan het simpelweg niet. Dit soort onderwerpen breken keer op keer mijn hart en ik wil niet bozer worden op mensen die nog wel dierlijke producten eten. Daar heb ik alleen mezelf maar mee.

Dus of je nu vis eet rechtstreeks uit de zee of kweekvis, het is één en al dierenleed. En ik heb het in de Plantaardige Praat meerdere mensen horen zeggen en ik geloof het ook echt: Het is niet goed om zoveel leed, angst en pijn in je lichaam te hebben door het op te eten. Ik geloof er heilig in, dat een plantaardig leven je op zo enorm veel fronten kan helpen een beter leven te lijden.

En jouw vraag aan mij, was eigenlijk aan Remco, maar ja… ik zal hem toch moeten beantwoorden 😉 “Ik weet dat Remco de Vegan kibbeling koning is en misschien wil hij de kneepjes van het Vegan kibbeling maken wel met ons delen?” Ik kan dan natuurlijk een enorm lang verhaal typen. Maar je weet dat Rem’s kibbeling gemaakt is naar de kibbeling van Konijnenvoer. Dus Rem Ik-Doe-Maar-Wat Teunissen, doet in die geval niet zomaar wat. Dankzij de geweldige Kibbeling video van Konijnenvoer kan hij thuis zijn eigen versie er van maken. Hier en daar heeft hij wel wat aanpassingen gemaakt, waardoor hij zijn eigen versie lekkerder vindt dan die van Konijnenvoer en dat zegt heel wat. De eucalyptus bladeren laat hij bijvoorbeeld voor wat het is. Hij doet er twee nori vellen in en laat de kumbu weg, hij bakt de noristukjes die aan de tofu blijven zitten, gaan gewoon mee het beslag door. En wat hij ook doet is viskruiden door het beslag zelf. Een protip: De kibbeling maken, laten afkoelen en daarna weer opwarmen in de oven maakt hem zowaar nóg lekkerder. Konijnenvoer, eat your heart out.

Via onze Plantfeest Instagram posten wij met regelmaat Plantfeestelijk Nieuws. Wat was nieuws van de afgelopen tijd waar jij écht heel blij van werd?