Nou.. Jazeker! Dat kan. Wanneer we het hebben over een vegan of een plantaardige levensstijl, dan denken we vaak vooral aan het eten. Maar heb je wel eens nagedacht over je kleding? Denk bijvoorbeeld eens aan leer.

Dierlijk leer
Bron: Peta

Leer wordt niet alleen gebruikt voor de broeken, schoenen, jassen, etc. Maar ook bv. de leren labels op je spijkerbroeken. Check het eens, heeft die van jou er ook één? Zoiets kleins, maar als je goed oplet, zal je zien dat er ook op allerlei minder opvallende manieren leer wordt verwerkt in kleding. 

Leerindustrie

Wellicht dacht jij lange tijd, net als wij trouwens, dat leer een afvalproduct was uit de vlees- of zuivelindustrie. Dit is niet het geval. Jaarlijks worden er één biljoen dieren geslacht voor de leerindustrie. Eén biljoen. Laat dat even op je inwerken. Landen als India en China staan bovenin de lijst van leerproducenten. Jarenlang wordt er al actiegevoerd tegen de dierenmishandeling in deze industrie, maar helaas zonder succes. De ongekende mishandelingen in deze industrie blijven ongestraft.

Leer is niet alleen verschrikkelijk vanwege het dierenleed, maar laten we ook de impact op het milieu niet vergeten. We gaan niet alles opnoemen, want dat zou nogal een lijst zijn. Maar we willen wel wat punten benoemen. Bijvoorbeeld: om te zorgen dat het leer niet gaat ontbinden, wordt het volgespoten met allerlei chemicaliën. Ook worden er tijdens het looiproces de meest gevaarlijke stoffen gebruikt. Zoals bijvoorbeeld formaldehyde en kleurstoffen die zijn gebaseerd op cyanide. Al het afval(water) wordt ook nog eens simpelweg gedumpt. Dat water lozen ze in de velden of langs de oevers, waardoor het (drink)water dus ook weer wordt verontreinigd. Veel mensen in de omliggende dorpen worden hier dus heel erg ziek door. Kortom: de leerindustrie is killing voor dier, mens en aarde. Wil je hier meer over lezen, dan raden we je aan om verder te lezen op de site van Peta. We proberen het immers zo positief mogelijk te houden op onze site, hoe moeilijk dat soms ook is met dit soort onderwerpen.

Vegan leer for the win!

Maar is er dan geen diervriendelijke vervanger voor leer? Zeker wel! De keuze is reuze. 

Polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC)

Dit is het plastic nepleer dat je meer en meer voorbij ziet komen. Geweldig dat er geen dierenleed aan verbonden zit, maar toch zitten wel wat kanttekeningen aan. Is het diervriendelijk, ja! Maar is het ook goed voor de aarde? Niet bepaald. Echt leer gaat over het algemeen langer mee. En deze materialen zijn niet afbreekbaar, aangezien ze gemaakt zijn van aardolie. Maar gelukkig komen er steeds meer verrassende alternatieven van natuurlijke producten.

Ananasleer, ook wel Piñatex genoemd.

Het merk NAE werkt hier bijvoorbeeld mee. Dit leer wordt gemaakt van de vezels van ananasbladeren. Deze bladeren werden jarenlang weggegooid zonder gebruikt te worden en nu komen we erachter dat je er een prachtige leersoort van kan maken. Mochten er tijdens het maakproces alsnog vezels niet gebruikt worden, dan worden deze weer op de velden gebruikt als meststof. Hoe mooi is dat! Het hele proces is ook nog eens heel vriendelijk voor Moeder Natuur en dat maakt ons extra blij.

Mais leer

Maisleer wordt onder andere gebruikt door Veja voor hun vegan sneaker lijn. Er is jarenlang research gedaan naar het perfecte materiaal voor deze schoenen. Dat is in dit geval een combinatie van katoen met een coating van mais geworden. Dit materiaal is voor 63% afbreekbaar. Dan zijn we er nog niet helemaal, maar dat is al aanzienlijk beter dan de PU of PVC versies, dus een hele fijne keuze.

Appel leer

De eerste keer dat we van hiervan hoorden was via Instagram. Samara Bags maakt de meest mooie tassen van appel leer. Ze werken samen met een kleine fabriek in Europa waar dit leer wordt gemaakt van de schil van de appels. In dit geval is dat het afval van een appelsap fabriek. Een geweldige win-win situatie dus.

Appel leer tas Samara
Eén van de prachtige Samara tassen van appel leer

Leer van wijn

H&M werkt tegenwoordig ook wel met VEGEA™. Dit materiaal is een afvalproduct van… jawel… WIJN!  In de Conscious Exclusive Spring collectie van 2020 werd gebruik gemaakt van dit duurzame materiaal, dat wordt geproduceerd in Italië.

Zo zie je maar weer. De keus voor een vegan versie van leer is zeer zeker aanwezig. En de keuze wordt steeds groter en groter. Heb jij nog andere soorten leer waar jij direct aan denkt, wanneer we het hebben over vegan leer?