Wow, je eerste stappen op weg naar een vegan of plantbased lifestyle! Met deze onderstaande lijst ben jij straks Vegan in maar 5 stappen!

Ze kunnen soms zo groot lijken die stappen, maar wees gerust. Jij komt er wel! Jouw nieuwe plantpowered leven wacht op jou en ligt voor het grijpen.

Stap 1

Bedenk goed voor jezelf waarom je dit wilt. Waarom wil jij een meer plantaardige leefstijl en voedingspatroon? Waarom is dat belangrijk voor jou? Sommige mensen willen vegan gaan voor het milieu, hun gezondheid of de dieren. Dat maakt niets uit. Het mooie is, het is altijd een 3 for 1 packadge deal! Fijn he! Zolang je je motivatie helder hebt is het ook makkelijker om vol te houden aan je nieuwe voornemens.

Stap 2

Kijk documentaires, lees boeken en vind de juiste websites. Er zijn een aantal hele goede bronnen beschikbaar om te lezen/kijken met betrekking tot veganisme. Of je nu vegan wordt omwille van je gezondheid, het milieu of de dieren, er is altijd wel iemand je voor geweest om jou van de juiste informatie te voorzien.

We sommen er hier een aantal voor je op:

Gezondheid:

– Nutritionfacts  [website]

– Forks over knives [documentaire]

– The game changers [documentaire]

– Hoe overleef je [boek]

Milieu

– milieucentraal [website]

– cowspiracy [documentaire]

– our world in data [website pagina]

Dieren

– Dominion [documentarie]

– Animal rights [website]

– Earthlings [documentaire]

Stap 3

Maak het niet te moeilijk. Wat zijn je favoriete gerechten/recepten? Veganize deze. Ga niet meteen je hele leven overhoop gooien, want dan moet je overal veel te veel bij nadenken en dan is de kans groot dat je op een gegeven moment toch weer je vlees/vis/zuivel pakt.
Er zijn zoveel vegan producten die je kan gebruiken ter vervanging. Er is tegenwoordig vegan kaas, creme fraiche, worst, gehakt, kipstukjes, burgers, zalm, garnalen, alles! Deze kan je natuurlijk gebruiken ter vervanging voor de dierlijke producten die je eerder gebruikte. 

Daarnaast zijn er ook een heel aantal andere gemaksproducten te koop. Wist je dat bijna alle verse maaltijdpakketten in de supermarkt vegan zijn in de basis? Dan is het dus aan jou om te kiezen welke dingen je toevoegt.

Het is ook leuk om te investeren in leuke en toegankelijke kookboeken om daar wat inspiratie op te doen en leuke bloggers en recepten bedenkers te gaan volgen op social media! Zo kom je snel genoeg aan tonnen inspiratie! Geloof me, zodra je het dier van je bord af laat, ga je zoveel meer smaken leren kennen en ontdekken. Dat is echt een feestje!

Stap 4

Checken, checken, checken! Helaas ontkom je er niet aan. In het begin van je plantaardige zoektocht ga je vaak en veel labels checken. Gelukkig zijn er veel producten die inmiddels duidelijke vegan labels of 100% plantaardige labels gebruiken. Maar ook zijn er producten die een vegetarisch logo hebben en prima geschikt zijn voor jou als veganist. Het is dus een kwestie van labels lezen. Gelukkig is er een handig hulpmiddeltje. Allergenene zoals ei, melk of garnalenpasta moeten dikgedrukt of in hoofdletters weergegeven worden in de ingredientenlijst. Dat betekent dat je makkelijk kunt scannen.

Gelukkig is er ook een heel handige app beschikbaar: Soosee. Met deze app kan je producten scannen en deze app geeft dan meteen weer of het product Vegan is of bepaalde e-nummers of allergenen heeft. Maar net wat jij graag wilt dat de app je vertelt. De app is beschikbaar in de appstore, maar binnenkort ook verkrijgbaar voor Android gebruikers.

De nederlandse vereniging voor veganisme heeft een super handig e-nummer kaartje die je op kan slaan op je telefoon of uit kan printen en in je portemonnee mee kan nemen. Zo zie je binnen een handomdraai welke e-nummers vegan zijn of niet.

Check het kaartje hier!

Daarnaast zijn er nog een aantal instinkertjes die voor veel verwarring zorgen. Denk hierbij aan melkzuur. Dat is een plantaardige voedingsadditief dat vrijkomt bij een fermentatie proces. Gelukkig is het geheel plantaardig in de voedingsindustrie, dus jeeeej!

Cacaoboter is er ook zo een. Door de naam boter lijkt het alsof het van zuivel gemaakt is, maar het is gewoon een plantaardig vet dat in de cacaoboon voor komt. Ook helemaal vegan dus!

Stap 5

Maak het leuk voor jezelf. Verbind er een leuke challenge aan, ga plantaardig met je vriend/vriendin/zus/moeder/collega en houd elkaar op de hoogte van alles wat je gegeten hebt en wat je nu weer geleerd hebt omtrend plantaardig leven. Zo maak je een echt feestje van je nieuwe levensstijl. Bedenk voor jezelf dat het niet draait om beperkingen -> Wat mag je allemaal niet meer eten (zoals dieren, zuivel en eieren) en wat je allemaal moet missen (spontaan op een terras gaan zitten, zonder vegan opties te checken), maar denk aan wat je er allemaal voor terug krijgt! Je draagt namelijk bij aan een gezonde toekomst van de planeet, met respect voor al haar inwoners en je draagt bij aan een gezond lijf en daarbij een fitte toekomst voor jezelf! En met alle plantaardige opties die er zijn, is het eerder moeilijk een terrasje te vinden zonder vegan opties, dan eentje mét.

5 stappen die te overzien zijn, toch? We wensen je heel veel plezier in de zoektocht naar jouw nieuwe plantaardige zelf, zorg dat het een plantfeest wordt.