Ell schreef weer een fijn blog over haar favoriete duurzame kleding en hoe zij als fashionista eigenlijk helemaal niet (veel) meer shopt. Mijn doel is ook ooit een fijne capsule wardrobe te hebben, maar ik schommel nog te vaak en te veel in gewicht om dat echt praktisch vorm te geven, haha.. Komt wel!
Ze vroeg mij welke veranderingen er nog meer in mijn leven gekomen zijn nadat wij veganist werden.

Naast dat wij natuurlijk zo min mogelijk dieren uitbuiten voor persoonlijk gebruik zijn er nog wel wat dingetjes veranderd. In het begin niet. Ik zat hoog op mijn high horse en vond dat ik door plantaardig te eten al voldoende deed voor de wereld (vond ik overigens als vegetariër ook en zelfs toen wij voor het vegetarisme flexitariër werden vond ik mijzelf al erg goed bezig. Aan zelf vertrouwen geen gebrek haha).

Dus ook nu vond ik dat ik al erg goed bezig was en dat ik niet verder hoefde te kijken naar kleding, maar ook bijvoorbeeld vliegen voor vakanties en dergelijke. Zomervakantie met vliegtuig + 2x per jaar vriendinnen weekend met vlucht binnen Europa keek ik echt niet van op. Echter naarmate de tijd verstreek en ik me meer bewust werd van dierenleed, maar ook van milieu impact van onze leefstijlkeuzes kwam daar ook een zekere mate van vliegschaamte bij kijken.

Ik zal niet beweren dat ik nooit meer ga vliegen! Absoluut niet, maar ik heb wel op een website berekend hoeveel kilometers ik ongeveer heb gevlogen en dat CO2 gecompenseerd door bomen aan te laten planten (dat is overigens schrikbarend goedkoop. Ik was maar een paar tientjes kwijt).

 

Anyway, wat heeft veganisme nog meer veranderd aan mijn leven dus? Minder vliegen en veel meer genieten van de natuur en schoonheid om ons heen. Europa is zo mooi! En reizen per trein is ook helemaal leuk. Zo gingen mijn vriendinnenweekendjes pre-C met de trein (naar Berlijn), of met de trein, boot en trein (naar Londen). En zal ik je eens wat zeggen? Die manier van reizen is veel gezelliger!! Je kan lekker lezen en kletsen onderweg en slapen op een boot is gewoonweg heerlijk!

Daarnaast hebben we vorige maand een caravan gekocht (jawel, kan het nog burgerlijker?!). Dus nu zijn we wel verplicht om lekker (relatief) lokaal in Europa te blijven en te genieten van al het pracht en praal dat Europa ons te bieden heeft, zoals prachtige bergen, stranden, fjorden, de mooiste steden en cultuur, prachtige wegen, etc. Wist je dat je bijvoorbeeld je milieu impact halveert als je naar Frankrijk met de auto gaat in plaats van met het vliegtuit? (Bron: milieu centraal). Dat vind ik zeker de moeite waard! Laat staan als je met regelmaat op intercontinentale vlieg vakantie gaat.

Ellen, je vroeg mij hoe mijn leven nog meer beïnvloedt is door veganisme en ik legde uit dat ik nog veel meer van de lokale schoonheid van Europa ben gaan houden. Welke tip kan jij mensen mee geven die het moeilijk vinden om de overstap naar veganisme te maken? Wat is de eerste stap de je mensen aan zou raden?

Liefs,

Lis