Maart 2017 deed ik mee aan de vegan challenge. Ik zou wel even een maandje vegan doen nadat ik met Irene naar Veggieworld was geweest en daarna snel weer terug naar ‘normaal’, maar dat liep anders! Er ging ook nogal wat aan vooraf!
Ben je benieuwd?
Lees dan snel lekker verder!!

veganisme
Irene en ik happen in onze eerste epische vegan burger ever!

Hoe begon mijn vegan journey?

Mijn vegan journey stond nog erg in de kinderschoenen, maar begon toen ik zwanger werd van ons eerste kindje. We woonden op dat moment in Kopenhagen, waar gezondheid, gezond eten en duurzaamheid belangrijke onderdelen zijn van het dagelijks leven. Niet dat dat per se gelijk staat aan veganisme, want er wordt volop varkensvlees en ingemaakte haring gegeten 😉 Maarrrrr… liefst wel biologisch, haha.

Tijdens de zwangerschap van Mads kwam ik enorm veel aan. De helft van mijn totale lichaamsgewicht en dat was dus echt niet allemaal vocht 😉 Voor ik zwanger werd woog ik 68-70 kilo en na de bevalling en het verliezen van de eerste baby kilo’s woog ik nog steeds >95 kilo. Ik was in shock. Ik schommelde al wel eerder in gewicht hoor, maar natuurlijk nooit zo extreem. Het was dan ook voor mij erg belangrijk om wat kilo’s kwijt te raken. Ik wilde een gezonde moeder zijn.
Daarnaast vond ik het moeilijk te verkroppen dat mijn vriendinnen niet zo’n moeite hadden om op gewicht te blijven, maar ik wil.

veganisme
Hier vierden we onze eerste kerst als gezin. Mads was inmiddels 2 maanden oud.

Ik besloot om me in te schrijven voor de opleiding tot gewichtsconsulent zodat ik ook zou leren om een gezonde maaltijd voor mijn gezin op tafel te zetten. Maar ook zoodat mijn kinderen niet zo zouden hoeven te zoeken naar wat nou gezond is en niet zo van het ene dieet het andere in zouden rollen. Ik was het namelijk zat om steeds maar weer de nieuwste dieet trends te volgen en dan weer geen vetten te mogen eten en dan weer geen koolhydraten. Ik bedoel, doe ff normaal, hahahaha.. Anyway, ik wilde dus zelf kennis vergaren!

Op vakantie naar de boerderij

Inmiddels waren we wel zo’n beetje half vegetarisch, want ik leerde tijdens mijn opleiding dat een verschuiving naar meer plantaardig wel gezond was. Maar dat werd wel verteld met 30 waarschuwingen, want pas op! Incomplete eiwitten, ijzer en calcium enzo!! Dus vegetarisch was beter 😉 Daarbij kleeft er aan een vegetarisch product geen dierenleed toch?

Toen gingen we een weekendje weg met vrienden naar een mega idyllisch zuivel boerderijtje in Zuid-Zweden. We huurden een klein blokhutje en verbleven lekker op de boerderij. We hadden geluk, want er waren net een aantal koeien aan het kalveren, dus we konden even gaan kijken.

Ik snapte er echter niets van! Er was een kleintje bij de moeders, maar er was een moeder overduidelijk aan het bevallen, dacht ik. Er hing namelijk van alles uit haar vagina, maar er was geen kalf bij haar. Vol spanning bleven we wachten, tot het tot ons door drong waarom de koe er ook zo triest bij stond te kijken. Eerst dacht ik dat het haar zenuwen en spanning waren, maar toen ineens besefte ik me dat haar kalf al bij haar weg gehaald was! Dat brak mijn hart! De nageboorte hing nog uit haar, ze was nog klam van het werken en ze zocht overduidelijk naar haar kleintje en stond daar enorm verslagen in de stal. Wij gingen op zoek naar de kleine buiten. Die stond al in een iglootje. Ik weet natuurlijk niet precies welk kalfje bij haar hoorde, maar buiten stonden de rij met iglo’s.

Veganisme
veganisme

Zelf was ik inmiddels zwanger van ons tweede kindje. Ik weet nog dat ik toen op die boerderij terug dacht aan een interview met Sea Shepherd leden die veganistisch aten wanneer ze op de boot waren. Iets wat ik compleet vergeten was en nooit meer aan gedacht had, maar toen opeens op dat moment herinnerde ik het me en wilde ik het na mijn zwangerschap verder gaan opzoeken. Ik vond het nogal heftig om tijdens de zwangerschap mijn voedingspatroon drastisch om te gooien, ook omdat Indy niet helemaal lekker groeide en we niet zeker wisten op dat moment of het wel allemaal goed zou komen.

Veganisme

Ik weet nog wel dat ik de hele ervaring op de boerderij toen heel surrealistisch vond. We hadden het er namelijk echt wel leuk. De boerderij was kleinschalig en van alle gemakken voorzien. De boer en boerin waren overduidelijk erg betrokken bij hun dieren. Hoe kon het dan toch zo naar voelen? Ik voelde mijn dochter in mijn buik bewegen en zag de blik in de ogen van de koeien en de kalfjes. Wat een verdriet. Moeders en hun kinderen horen niet bij elkaar weg gehaald te worden.

Toen Indy geboren werd en alles goed bleek te zijn verhuisden wij terug naar Nederland. Daar hadden we onze handen vol aan. Het hele idee om meer werk te maken van het veganisme verdween naar de achtergrond. We aten nog steeds vegetarisch, behalve op vrijdag, want dan stond de visboer op het plein (hoe kan het toch dat ik als vegetariër veel makkelijker mijn principes kon laten varen dan als veganist?). Alles ging zo zijn gangetje.

Tot Veggie world in Utrecht. Mijn vriendin Irene was al wat aan het experimenteren met veganisme en haalde me over om mee te gaan. Ik ging mee naar lezingen en was vet bij de hand in de vragen sectie. Ik had inmiddels een opleiding gedaan en wist heus wel dat je niet zomaar al je eiwitten uit plantaardige voeding kon halen en dat ijzer uit planten veel moeilijker op te nemen waren. Dat had ik toch geleerd. Gelukkig hadden de mensen die lezing gaven eindeloos geduld met me en schreef ik me in voor de vegan challenge. Het lastige aan veganisme is dat je voor het grootste deel vaak auto didact moet zijn. Er bestaat geen plantaardige voedings gerelateerde opleiding in Nederland en dat vond ik erg lastig. Daarom besloot ik toen ik mijn eigen bedrijf volwaardig plantaardig (voormalig de groene gewichtsconsulent online) startte om zelf een online training te gaan ontwikkelen voor iedereen die net als ik zoek was naar wetenschappelijke informatie rondom hoe je een gezond plantaardig voedingspatroon op tafel zet. Kleine disclaimer, dat is namelijk helemaal niet ingewikkeld en je hoeft geen afgestudeerd wiskundige te zijn om er voor te zorgen dat je complete eiwitten binnen krijgt.

Long story short. Na die vegan challenge keek ik nooit meer om. Vanaf dat moment aten wij niet alleen plantaardig, maar faseerden wij ook alle dierlijke producten ons huis uit. Onze oudste werd geboren met omni ouders, de middelste met vegetarische ouders en de jongste is vanaf de conceptie al helemaal vegan. What a ride!

Ik kan mensen absoluut aanbevelen om zo’n vegan challenge samen te doen. Het was zo gezellig om samen met Irene te appen en elke dag foto’s naar elkaar te sturen van het eten dat we maakten. Samen kan je dit proces niet alleen leuk maken voor elkaar, maar ook elkaar steunen wanneer het even niet zo lekker gaat.

veganisme
Mijn eerste vegan week

Voor mij was het overstappen op een plantaardig voedingspatroon het beste wat ik ooit gedaan heb! Ik draag nu niet meer bij aan onnodig dierenleed, geef mijn gezin een stuk gezonder te eten, maar ik zorg er ook zo veel mogelijk voor dat mijn kinderen straks een leefbare planeet hebben. De aarde heeft het momenteel natuurlijk erg zwaar met klimaatverandering. De temperatuur op aarde stijgt, diersoorten sterven uit, bossen verdwijnen en oceanen worden leeg geroofd. Het stoppen met het eten van dieren heeft de grootste impact op het stoppen van klimaat verandering en voor mij is het ook een essentieel onderdeel van het ouderschap om er voor te zorgen dat mijn kinderen straks niet in een grote milieu ramp hoeven te overleven.

Wil jij ook graag overstappen op (meer) plantaardig leven, maar weet je niet zo goed hoe? Mijn tip is, gewoon beginnen! Het is super lekker om plantaardig te eten. Ell en ik schreven ook een blog om je op weg te helpen. Lees er hier meer over!

veganisme
Het mooiste van alles is dat ik deze schatjes nu ook met een gerust hart in de ogen kan kijken!

En nu jij Ell!

Ell, waarom werd jij eigenlijk vegan?
Daarover volgende week meer!