Ellen vroeg mij of ik wel eens te maken heb gehad met negativiteit rondom mijn veganistische lifestyle.

En om eerlijk te zijn? Het valt reuze mee. Een bezorgd familie lid hier en daar die bij de minste verkoudheid van mijn kinderen zegt: ‘oh dat komt vast door het veganisme’, of een verjaardagsfeestje waar uitgebreid besproken moet worden welke celebrity er nu weer gestopt is met veganisme, want alles met mate (*eyeroll).
Maar afgezien daarvan zijn mensen heel steunend.

Maar wat te doen als mensen jouw plantaardige lifestyle niet steunen? Dan heb ik een aantal tips voor je:

  1. Praat met je omgeving. Waarom is het voor jou belangrijk om geen dierlijke producten te gebruiken. Onderwerpen die je kan gebruiken zijn het milieu, het dierenwelzijn en het milieu.
  2. Kijk samen een documentaire. Die kan over gezondheid gaan zoals Forks over knives, What the health of The game changers, óf milieu zoals Cowspiracy of dierenwelzijn zoals Dominion.
  3. Kook heerlijk plantaardige maaltijden voor de mensen die je lief hebt om hun zo te laten ervaren dat zie niets hoeven te missen en plantaardig eten nog steeds absoluut heerlijk is.
  4. Zoek Vegan vrienden. Dit kan online zijn op Facebook of Instagram. Zodra de corona regels het weer toelaten kan je opperen om een potluck te houden. De meeste steden of plekken hebben wel een Facebook pagina. Zoals ‘Vegan Arnhem’, of ‘Vegan Friesland’. Of je kan een kook clubje starten om mensen met jouw lifestyle te ontmoeten. Een vriendin van mij deed dat toen ze naar Den Haag verhuisde en daar nog niemand kende. Zij had een post aangemaakt met de vraag wie er een kookclubje wilde doen en binnen de kortste keren aten ze om de week bij iemand thuis. Wat een leuk idee om mensen te ontmoeten toch?
  5. Als last resort is het ook altijd belangrijk om te zeggen: ‘behandel anderen zoals jij zelf ook behandeld zou willen worden’. Ben jij steunend, respectvol en geïnteresseerd naar jouw familie? Dat mag je ook terug verwachten. Het is niet erg om een beetje informatie te geven en uit te leggen, waarom bepaalde dingen belangrijk voor jou zijn, maar het is wel belangrijk dat je serieus genomen wordt. Jouw keuzes hoeven niet die van een ander te zijn, maar er mag absoluut rekening met je gehouden worden.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze korte tips. Mocht je nog vragen of suggesties hebben, dan kan je dat altijd laten weten.
Geniet van het mooie weer lieve mensen!

Vraagje aan Ell: Jij bent de hondenkoeken lady. Kan je wat meer vertellen over het leed dat hondenvoer heet?

Liefs, Lisette