Ellen vertelde vorige week over haar weg naar veganisme. Dat ze van jongs af aan al geen dieren meer wilde eten en daardoor vegetariër werd, maar dat haar weg naar veganisme startte met de komst van de ex-legkippen in hun prachtige tuin. Helaas zijn de legkippen over het algemeen lichamelijk echt op zodra ze naar de slacht gestuurd worden of doorverkocht, waardoor veel kipjes ziek en zwak zijn en een van Ellens kipjes overleefde het dan ook niet. Erg verdrietig, maar het wakkerde het vuur aan om voor een plantaardige leefstijl te kiezen! Iets wat we allemaal (en vooral de dieren) met heel ons hart kunnen toejuichen!

Ze vroeg mij om iets vrolijkers te schrijven, namelijk wat het veganisme me gebracht heeft?
En dat vind ik echt een onwijs leuke vraag, want meestal vragen mensen wat je nu allemaal mist en wat je niet meer kunt/wilt als je veganist bent. Maar die vraag klopt voor geen meter. Natuurlijk zijn er dingen waar ik voorheen überhaupt niet over nadacht en waar ik nu helemaal niet meer aan wil bijdragen. Bijvoorbeeld naar de dierentuin. Iets waar ik vroeger heel veel plezier aan kon beleven, maar nu voor geen goud meer naar toe zou willen.

Echter, het Vegan leven heeft me juist zoveel geschonken! Om te beginnen met eten. Check alleen mijn Instagram pagina maar eens voor al het lekkers! Ik ben Twentse en de Twentse keuken is nou niet echt bepaald de meest spannende ooit. Ik leerde koken toen ik in Nijmegen ging studeren en op kamers ging en mijn repertoire bestond zo’n beetje uit pasta pesto, een AVG’tje en stamppot. That’s it. Hahaha.. Ik wist geeneens hoe ik lasagne meest maken of burrito’s of noem maar op 😉 Als ik al eens iets experimenteels deed kwam het uit een Knorr wereldgerechten pakje MET instructies achterop 😉 Dus ja, toen ik vegan werd, werd ik ook gedwongen om nieuwe smaken en nieuwe producten uit te proberen. Ik schafte een enorme hoeveelheid kookboeken aan waar ik nog steeds graag uit kook en ik ging allerlei bloggers en vloggers volgen en zag wat zij aten. Voor mij in eerste instantie een enorme ‘ver van mijn bed’ show, want wie neemt nou helemaal de moeite om een salade voor de lunch te maken? Hahaha… OF SOEP! De horror 😉 Maar inmiddels ben ik helemaal thuis in de plantaardige keuken en heb ik mijn eigen favorieten altijd paraat staan! Het blog dat mij het meeste heeft geholpen aan fijne gerechten is die van Vegan wifey. Haar recepten zijn altijd lekker en doorgaans ook nog eens budget vriendelijk.

veganisme, dierenleed, klimaatverandering, milieu

Daarnaast heeft het me nog veel meer gebracht. Zo had ik eerder wel eens het wrange gevoel dat ik anderen kwaad deed, maar niet goed wist hoe dat te stoppen. Ik vond het wel heel zielig wat er met de dieren gebeurde in de verschillende industrieën, maar ik dacht dat het bittere noodzaak was om alle monden te voeden op aarde. Om te weten dat dat niet zo is, heeft me zo een bevrijdend gevoel te geven. Bijdragen aan dierenleed en klimaatverandering is een keuze en geen noodzaak! Dat vond ik een hele fijne gedachte! Dat betekent namelijk ook dat ik heel direct kan vechten voor een betere toekomst voor mijn kinderen, namelijk door te vechten tegen de bio-industrie.

Tot slot heeft het me een onwijs fijne groep mensen gebracht. Een echte community van gelijkgestemden. Als je voor het eerst je eerste stappen zet op de veganistische weg kan je je nog wel eens wat alleen voelen. Die vreemde eend in de bijt die weer zo extreem moet doen en net even die extra stap moet zetten. Mijn moeder zegt wel eens tegen me dat ik niet zo de moraalridder uit moet hangen en niet roomser dan de Paus kan zijn. Mijn reactie is dan: ‘Als we het niet nodig hebben om dieren uit te buiten, mishandelen en te doden en in the process onze enige leefomgeving de aarde te vernielen, waarom zouden we het dan doen?’. Het is echt heel erg fijn en echt priceless om een groep mensen om je heen te hebben die er precies zo over denkt! Daar ben ik ongelofelijk dankbaar voor! Ik heb de liefste vrouw leren kennen, Ellen, en daar zelfs een bedrijf mee opgericht!

Echt, dit hele vegan pad heeft me zoveel meer opgeleverd dan het me ooit had kunnen kosten!

Ell, zou jij volgende keer eens wat willen vertellen over welk product je écht zou willen veganizen?