Geweldig om te zien, in het blog die Lisette vorige week schreef, dat haar leven zo positief is veranderd sinds ze de keuze heeft gemaakt om geheel plantaardig te gaan. Het fijne is dan ook dat deze levenswijze een heel bewuste keuze is. Veel mensen zeggen dan tegen ons: “Ja maar, je MAG zoveel dingen niet.” Maar zo is het niet. We WILLEN zoveel dingen niet. En dat geeft mij, maar al te vaak een super trots gevoel.

Lisette vroeg aan mij: “Ell, zou jij volgende keer eens wat willen vertellen over welk product je écht zou willen veganizen?” Eerlijk gezegd, vond ik deze vraag moeilijker dan ik had gedacht. Weet je waarom? Wat niet vegan is mis ik niet. En er is al zo enorm veel vegan aanbod. Dat ik maar heel, heeeeel erg weinig dingen mis. En de dingen die ik “mis”, mis ik niet eens echt. Het klinkt wat verwarrend. Ik snap je. Laat ik als voorbeeld oude kaas noemen. Dat was echt mijn absolute favoriet. Overal in en op. Verrukkelijk. Nu heeft helemaal niks in mij zin in oude kaas. Het idee dat ik het zou moeten eten, maakt me een beetje misselijk. Puur omdat ik kaas niet meer kan loskoppelen van dierenleed.

Maar! Ik zou wel een gat in de lucht springen wanneer er een goede vervanger zou zijn voor oude kaas. Zoals sommigen van jullie weten, heb ik al mijn hoop gevestigd op Those Vegan Cowboys. Zij zijn namelijk bezig om kaas te maken van gras, maar zonder de koe. En ik durf te wedden, dat het ze gaat lukken. We moeten waarschijnlijk wel een paar jaar geduld hebben. But I will be ready!

Ik denk ook, dat als die echt goede vegan kaas er is, veel meer mensen de overstap zouden maken naar een vegan levensstijl. Want bijna iedereen die ik in de Plantaardige Praat serie vraag: “Wat mis je nog?” of “Waarom heb je zo lang getwijfeld bij het switchen naar een vegan levensstijl?” Dan is het antwoord elke keer weer… KAAS!

En weet je? Als we die kaas nou hebben, dan kan ik ook weer los met kaasvlinders of kaasstengels. Gewoon een écht lekkere mac and cheese. Of een lasagne met een enorme laag kaas. Een tosti. Je kent het wel.

Verder zouden vegan M&M’s ook leuk zijn. Of de boterkoeken van Bakkerij ’t Stoepje, mag ook wel. Echt softijs. Goede dikke, vette, lobbig softijs. Maar zoals je ziet, is eigenlijk alles wat ik geveganised zou willen zien, super slecht voor je. Dus… laat maar! Behalve de kaas. De kaas moet en zal 😉

Mijn vraag aan jou is: Wat is jouw ultieme droom voor Plantfeest?