Even nog naar aanleiding van jouw blog van vorige week, Liesl. Oatly is echt geweldig, he? Heb je gezien dat ze een advertentie van 30 seconden hadden tijdens de Superbowl? Eén van de best bekeken evenementen op tv in Amerika. In die 30 seconden heeft de CEO alleen maar WOW, NO COW gezongen, terwijl hij achter zijn keybord zat. Ging nergens over, maar ging over alles. En daarna kon je onderstaande shirt bestellen via de Oatly site. Niet lang daarna was de site overbelast. Wat een briljante actie weer van die gasten. Niet. Te. Geloven. Maar goed. Jouw vraag aan mij: “Ell, wat denk jij (naast ons natuurlijk, hehe) dat de wereld nodig heeft om meer plantaardige keuzes te maken?” Let’s go!

Ik denk dat de mens meer kennis en tijd nodig heeft. Het lijkt me essentieel dat deze nieuwe manier van leven vanaf jonge leeftijd wordt meegegeven. Het heeft eigenlijk niets meer te maken met het niet plantaardig kunnen gaan, maar niet plantaardig willen gaan. Het is een traditie waar we vanaf moeten. En snel.

De mensen die nu de keuze maken om nog niet of niet geheel plantaardig te gaan eten, hebben de kennis nodig dat het zonder problemen kan en het helemaal niet zo moeilijk is als je wellicht denken. Je gaat niks missen als je gewoon gezond en gevarieerd eet. En ik vind dat ieder mens die nog vlees of zuivel tot zich neemt, de video’s zou moeten zien die er rondgaan over het extreme dierenleed dat achter deze industrieën zit. Ze zouden naar een slachthuis moeten gaan. Zien hoe hartverscheurend het is wanneer een koe haar kalf wordt afgenomen. Zien hoe kuikentjes door de shredder gaan. Ik geloof niet dat een mens dat kan bekijken zonder dat het hart pijn gaat doen en je geweten op gaat spelen, elke keer wanneer je toch dit soort praktijken sponsort. Er zijn mensen die zeggen dat ze dat niets doet, geloof me. Ik ken ze. Maar dan heb je nog nooit de echt gruwelijke beelden gezien, want de mens is niet zó liefdeloos, dan het niets met je doet.

Wat wel enorm veel hoop geeft, is dat we zien dat steeds meer mensen toch de keuze maken om meer plantaardig of helemaal vegan te gaan. Het betreft ook steeds meer jongeren. En zij zijn de sleutel tot een nieuwe toekomst. Kinderen worden straks met een hele andere mindset opgevoed. Die kinderen krijgen niet meer elke dag vlees en zuivel. De generatie die dan ouders zijn, weten dat dat niet duurzaam is en het langzaam de wereld kapot maakt. Voor die generatie zal het onderwerp klimaat steeds groter en groter worden, aangezien we iets moeten gaan doen om de wereld te redden. En één van de grootste manieren om impact te maken, is simpelweg meer plantaardig eten.

Ik denk echt dat we weer naar de tijd gaan dat vlees een soort ‘luxe’ was. Niet vanzelfsprekend elke dag, maar dat het weer zo af en toe een keer op het bord komt te liggen. Net als vroeger. En nog mooier zou natuurlijk zijn, dat er helemaal geen dierenleed meer in ons systeem komt, maar of we die tijd nog gaan meemaken… Maar hey, tot die tijd verspreiden wij in ieder geval alle kennis die we hebben over het plantaardige leven 😉

Kortom: we hebben meer kennis en tijd nodig, maar hoeveel tijd hebben we nog?

Dan ben ik benieuwd, Lis. We kennen allemaal het fenomeen The Vegan Police. De die hard vegans die keihard ingaan tegen alles wat niet vegan is. Ook tegenover andere vegans. Hoe sta jij daar tegenover en hoe ga je daarmee om?