In de vorige blog spraken we over leer. Iets waar je wellicht minder snel aan denkt, is zijde. Zijde is afkomstig van de zijderups, dus voor iemand met een vegan levensstijl, geen optie. Het wordt niet alleen gebruikt in kleding, maar ook in shampoo en andere verzorgingsproducten.

Voelen rupsen pijn?

Om je een idee te geven, er wordt geschat dat voor een kilo zijde zijn ongeveer 6.000 rupsen nodig zijn. En dan denk je wellicht: Ja maar, ervaren rupsen pijn? Dat is nog niet 100% vastgesteld. Wel weten we dat deze rupsen een zenuwstelsel hebben en ze reageren heftig op extreme hitte of wanneer je bijvoorbeeld in ze knijpt. Dit zou wel suggereren dat pijn wel degelijk iets is wat deze dieren voelen. Hoe dan ook, het is natuurlijk geheel onnodig om deze rupsen te fokken, in veel te kleine ruimtes te houden en er biljoenen te doden (lees; levend koken), voor een compleet overbodig product.

Mensenleed

Aan zijde zit niet alleen dierenleed verbonden, maar ook mensenleed. In veel van de zijdefabrieken werken kinderen zo jong als 5 jaar oud. In India worden kinderen zelfs “verkocht” aan fabrieken in ruil voor leningen. Deze kinderen werken dan 12 uur of meer per dag. 

De productie van zijde is enorm milieubelastend. Bijvoorbeeld: er is voor 100 kilo aan voer, dat bestaat uit moerbeiblaadjes, nodig om slechts 9 kilo aan cocons te produceren. Voor deze productie is ook zeer belastend voor de zoetwatervoorraden. Er is namelijk veel water nodig voor het produceren van het moerbeibladeren en alle cocons/rupsen worden levend gekookt. Ook daar is zeer veel water nodig. 

Zijde rups bij cocon.
Foto: Getty Image

Zijn er vegan opties voor zijde?

Er wordt op meerdere pagina geschreven en verwezen naar Peace Silk of Ahimsa zijde. Echter is dit nog steeds een product van deze rupsen. Ook al worden de dieren in dat geval niet levend gekookt, dan worden ze vaak alsnog te vroeg uit hun cocons gehaald en de mannetjes worden vaak opgeslagen in een koelkast en daar af en toe uitgehaald worden om mee te fokken. Wanneer er niet meer gefokt kan worden met de mannetjes, dan worden deze alsnog weggegooid. 

Wel bestaat Triacetaat. Dit is een vezel op basis van houtpulp. De bomen die hiervoor worden gebruikt komen vanuit duurzaam beheerde bossen. Deze stof heeft dezelfde eigenschappen als zijde. Het materiaal valt heel mooi en heeft een prachtige glans. Maar let wel op met deze stof, want het is zeer delicaat. Niet je nagellak afhalen met aceton wanneer je deze stof draagt, dan kan de stof namelijk oplossen.  Zeker niet strijken, dan kan het simpelweg smelten. Let ook op met geurtjes die alcohol bevatten. Kortom, Triacetaat is een stof om goed mee op te letten. Maar wel helemaal vegan. Iets met plussen en minnen.

Maar je kan natuurlijk ook gewoon gaan voor katoen, want hey… who needs zijde?